Guy Poppe

De managementvennootschap


Guy Poppe is sinds 1994 werkzaam als advocaat, gespecialiseerd in een aantal materies, waaronder het fiscaal recht. Poppe is licentiaat in de rechten en in de economie en tevens licentiaat in het fiscaal recht. Zijn loopbaan startte hij als juridisch adviseur bij Ernst & Young en Coopers & Lybrand. Hij is auteur voor diverse vaktijdschriften en een gerespecteerd docent. Terug naar overzicht

Weet u wat de vereisten zijn om de managementvennootschap en de managementovereenkomst goed te onderbouwen? Kent u de verschillen tussen bestuurdersbezoldiging, managementvergoeding en tantièmes? Weet u hoe u de risico’s op fiscaal verwerpen van de managementvergoeding kan vermijden? Weet u hoe u optimaal geld uit de managementvennootschap kan halen?

In deze opleiding worden de diverse aspecten van de managementvennootschap doorgelicht en analyseert de spreker wat nog mogelijk is.
Vooreerst worden de juridische aspecten van de managementvennootschap en de bestuursmandaten geanalyseerd. Vervolgens worden de bezoldigingen van de bedrijfsleider en de kostenvergoedingen besproken. In een derde deel wordt de fiscale aftrekbaarheid van deze vergoedingen behandeld. In het laatste deel worden de sociaalrechtelijke aspecten van de managementvennootschap overlopen en trachten we de vraag te beantwoorden of de fiscus aan de hand van de nieuwe antimisbruikbepaling (artikel 344 WIB 92) managementvennootschappen kan aanvallen en wat de verweermogelijkheden zijn.

Komen onder meer aan bod: het wettelijk kader, vergelijking tussen de managementovereenkomst en het bestuursmandaat, de inhoud van de managementovereenkomst, de juridische aspecten van de managementvergoeding, het belastingregime van de bedrijfsleidersbezoldiging, kostenvergoedingen, de fiscale aftrekbaarheid van managementvergoedingen, bestuurderbezoldigingen en tantièmes, de bewijslast, de beginselen van behoorlijk bestuur, het annaliteitsbeginsel, de antimisbruikbepaling, de beperking van de fiscale risico’s, vermogen onttrekken aan de managementvennootschap (kapitaalvermindering, dividenduitkering, optimalisatie van interesten, de rekening-courant opmaken, kostenvergoedingen, de extralegale pensioenregeling, de liquidatiebonus, de buitenlandse vennootschap, voordelen van alle aard, en verhuur aan de vennootschap) en btw-aspecten.