Hilde De Boeck

IFRS voor KMO's


Hilde De Boeck is sinds 2001 werkzaam bij Deloitte Fiduciaire en is sinds 2005 lid van het I.A.B. als erkend accountant en belastingconsulent. Zij is handelsingenieur in de beleidsinformatica en specialiseerde zich in de accountancy en het revisoraat. Zij startte haar loopbaan bij KPMG Bedrijfsrevisoren en deed ervaring op als intern auditor. Hilde De Boeck specialiseert zich bij Deloitte in IAS/IFRS en is dus de spreker bij uitstek voor deze inleiding in IFRS voor KMO’s. Terug naar overzicht

Wist u dat er ook een IFRS-versie voor KMO’s bestaat? Wist u dat de jaarrekening onder IFRS ook een kasstroomoverzicht bevat? Wist u dat de winst- en verliesrekening onder IFRS ook functioneel kan ingedeeld worden? Weet u welke verbonden partijen in de toelichting dienen opgenomen te worden? Weet u hoe gebeurtenissen na balansdatum dienen opgenomen te worden? Wist u dat LIFO als voorraadwaarderingsmethode niet toegestaan is?

IFRS is vooral gekend van de volledige IFRS, die van toepassing is op bedrijven waarvan de effecten genoteerd zijn op een Europese effectenmarkt. Maar omdat ook bij kleine en middelgrote ondernemingen de vraag naar uniforme financiële rapportering toeneemt, ontstond een IFRS versie voor KMO’s, die volledig onafhankelijk werkt van de volledige IFRS. IFRS voor KMO’s is van toepassing op entiteiten die geen publieke verantwoordingsplicht hebben. Een jaarrekening conform IFRS ziet er anders uit dan wat wij op dit ogenblik kennen. De opleiding geeft een overzicht van de verschillende elementen: de staat van de financiële positie, het overzicht van het totaalresultaat, het mutatieoverzicht van het eigen vermogen, het kasstroomoverzicht en de toelichting. Hilde De Boeck sluit deze drie uur durende inleiding af met een reëel voorbeeld van een jaarrekening opgesteld volgens IFRS.

Komen onder meer aan bod: het toepassingsgebied van IFRS voor KMO’s, de taken en verantwoordelijkheden van de International Accounting Standards Board, de bestanddelen van de jaarrekening onder IFRS, de staat van de financiële positie, het overzicht van totaalresultaat en resultaatverwerking, de winst- en verliesrekening, het mutatieoverzicht, het kasstroomoverzicht, verbonden partijen, de toelichting, het begrip en de waardering van materieel vast actief, vastgoedbeleggingen, bedrijfscombinaties, goodwill, immateriële vaste activa, investeringen in geassocieerde ondernemingen en joint ventures, voorraden, waardeverminderingen, testing, schulden en eigen vermogen, voorzieningen en voorwaardelijke verplichtingen, personeelsbeloningen, de pensioenregeling, (uitgestelde) winstbelastingen, lease-overeenkomsten, de waardering van financiële instrumenten, opbrengsten uit de verkoop van goederen en diensten, overheidssubsidies, de gevolgen van wisselkoerswijzigingen en de geconsolideerde jaarrekening.

Deze inleiding in IFRS voor KMO’s geeft in vogelvlucht een overzicht van de opbouw van een jaarrekening conform de IFRS-regels voor KMO’s. Het is voor iedere boekhouder of accountant van belang om deze IFRS-standaarden te kennen.