Luc Stolle

Conflicten in vennootschappen


Luc Stolle is stichter en vennoot-advocaat van Squadrat. Hij is spreker voor diverse commerciƫle en niet-commerciƫle organisaties en publiceerde diverse artikels en boeken onder meer over de vennootschapswet, conflicten in vennootschappen en de aansprakelijkheid van bestuurders en zaakvoerders. Hij beschikt dan ook over een ruime kennis en ervaring met betrekking tot het onderwerp van deze opleiding. Terug naar overzicht

Weet u hoe de overdracht van aandelen aan een ongewenste buitenstaander kan vermeden worden? Weet u wat de geldigheidsvoorwaarden zijn voor stemafspraken? Weet u hoe de moeilijkheden ten gevolge van een 50-50 aandeelhoudersverhouding kunnen opgelost worden? Weet u welke maatregelen men kan nemen wanneer een conflict niet meer beheersbaar is en een uitweg onmogelijk lijkt?

Tijdens dit drie uur durend seminarie bespreekt meester Luc Stolle op een gestructureerde wijze de juridische instrumenten voor het vermijden, beheersen en oplossen van conflicten in vennootschappen. De praktijk leert ons immers dat de goede samenwerking tussen aandeelhouders in een vennootschap niet steeds eenvoudig is en dat aandacht voor deze problematiek veel nadelige gevolgen voor de vennootschap kan voorkomen. Naast de preventieve maatregelen, komt ook de uitsluitings- en uittredingsvordering aan bod. Meester Luc Stolle richt zich tijdens dit seminarie vooral op kleine en familiale vennootschappen.

Komen onder meer aan bod: onvervreemdbaarheidsclausules in de nv, de bvba en de commanditaire vennootschap, het voorkooprecht, het goedkeuringsrecht, het volgrecht en de volgplicht, misbruik door meerderheidsaandeelhouders, stemafspraken, stemkrachtbeperkingen, het systeem van bindende voordracht van bestuurders, het systeem van cumulatief stemrecht, bijzondere meerderheden in de raad van bestuur, de wipaandeelhouder, de onherroepelijke bijzondere volmacht, de bindende derdenbeslissing, het recht om de algemene vergadering bijeen te roepen, het vraagrecht op de algemene vergadering, het individueel controle- en onderzoeksrecht, de aanstelling van een gerechtelijk deskundige, de mandataris ad hoc, de expert-bewaarnemer, het sekwester, de voorlopige bewindvoerder, de minderheidsvordering, de gerechtelijke ontbinding, de uitsluitingsvordering en de uittredingsvordering.

Kortom, deze opleiding leert ons hoe conflicten in vennootschappen te voorkomen, te beheersen en op te lossen.