Mark De Boevere

De vzw: eindejaarsverrichtingen en balansanalyse


Mark De Boevere is als docent verbonden aan de Katholieke Hogeschool Limburg. Hij doceert er sinds enkele jaren boekhoudkundige thema's voor scholen en VZW's die aan dubbel boekhouden moeten doen. De Boevere is tevens accountant en lid van het I.A.B. en beschikt over een ruime praktijkervaring in deze materie. Terug naar overzicht

Kent u het matching principe? Weet u wanneer een waardevermindering dient geboekt te worden? Weet u wat op de overlopende rekeningen moet worden opgenomen? Weet u op welk ogenblik een kapitaalsubsidie dient geboekt te worden? Weet u hoe deze subsidies ten laste van het resultaat moeten worden genomen? Weet u welke voorzieningen een vzw moet aanleggen? Weet u welke fiscale fiches dienen opgemaakt te worden? Wist u dat de rekening leveranciers op datum van afsluiting geen sociale en fiscale schulden mag bevatten? Weet u welke informatie de vzw moet opnemen in het auditdossier? Kent u de mogelijke sancties bij het ontbreken van de nodige stukken in het vzw-dossier?

Tijdens deze vier uur durende Teleseminar bespreekt Mark De Boevere grondig de eindejaarsverrichtingen en het auditdossier van de vzw. Na een opfrissing van de boekhoudkundige principes die als leidraad dienen, worden de directe controles en boekingen op het einde van een boekjaar gedetailleerd toegelicht. De eindejaarsafsluiting start met de inventaris. Het matching principe en de verwerking ervan in de boekhouding worden duidelijk besproken. Vervolgens geeft de spreker een overzicht van de waarderingsregels zoals ze bij de meeste verenigingen worden toegepast, toelichting over het gebruik van de overlopende rekeningen en de verwerking van subsidies en voorzieningen. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan vaak voorkomende rechtsfiguren (erfpacht en recht van opstal). Daarna volgt de bespreking van diverse controles en de bijhorende boekingen. Het auditdossier en het vzw-dossier worden uitvoerig besproken. Tot slot worden voor een goed begrip van de financiƫle situatie van de vzw een aantal instrumenten aangereikt voor balansanalyse: de horizontale en verticale analyse, het nettobedrijfskapitaal, de liquiditeit, de omloopsnelheid, de solvabiliteit, de cashflow en de rendabiliteit.

Komen onder meer aan bod: de inventaris, afschrijvingen en waardeverminderingen, overlopende rekeningen en subsidies, erfpacht en recht van opstal, voorzieningen, overboekingen per einde boekjaar, de fiscale fiches, transferten, te ontvangen facturen, de waardering van de posten van de jaarrekening, de samenstelling van het auditdossier en de bespreking van het vzw-dossier.

Kortom, deze opleiding is een belangrijke leidraad bij het correct afsluiten van de boekhouding van de vzw en voor wie als boekhouder of accountant de vzw op financieel vlak adviseert.