Lieve Lombaert Bestel

Douaneformaliteiten en de Brexit

3 uur 119,00 € 101,15 € 15 jaar Teleseminar: 15% korting van 27 november t.e.m. 30 november
Lieve Lombaert is docente aan het Kortrijkse Katho, geassocieerd met de K.U.Leuven. Ze heeft zich met haar economische achtergrond toegelegd op de domeinen logistiek management, internationale handel, internationale betalingstechnieken, douane en de financiering van internationale transacties. Zij is tevens auteur van werken rond deze thema's. Terug naar overzicht

Weet u waarin de eisen inzake de brexit van de EU en het Verenigd Koninkrijk verschillen? Weet u wat een zachte, een harde en een no deal brexit inhouden? En wat zijn de gevolgen van deze brexit-types voor de bestaande douaneregelingen?

Welke richting de brexit uitgaat, is moeilijk te voorspellen. De kans op een no deal brexit neemt toe en dus kan u en uw klant die handel drijft met het Verenigd Koninkrijk maar beter voorbereid zijn. In deze opleiding neemt Lieve Lombaert alle brexit-scenario’s onder de loupe en bespreekt welke regels er voor elk van toepassing worden inzake douane. Er wordt ook praktisch besproken welke maatregelen u of uw klant dient te nemen om te anticiperen. Als het VK de Europese Unie verlaat op 31 oktober 2019, dan betekent dit de grootste wijziging inzake douane van de afgelopen decennia.

De brexit-scenario’s zijn gekend en kunnen variëren van een onmiddellijke harde Brexit, waarbij het V.K. onmiddellijk een derde land wordt, een douane-unie of een soft brexit in enkele varianten, al dan niet met een overgangsperiode en een af te sluiten vrijhandelsverdrag. Komen onder meer aan bod: de WTO-status, het MFN-tarief, regeling van markttoegang tot derde landen, mogelijke kwantitatieve en kwalitatieve beperkingen, de taken van de douane, formaliteiten bij invoer, formaliteiten bij uitvoer, douanecontroles, douaneformaliteiten, de maatstaf van heffing voor douanerechten, btw-inklaring, invoerrechten en accijnzen, het tarief van de invoerrechten, de goederencode, de tarieflijst, de douanewaarde, de douaneverrichtingen, het Export Control System, het ERORI-nummer, MRN, gemeenschappelijk douanevervoer en de mogelijkheden tot vertegenwoordiging bij het vervullen van douaneformaliteiten.

Inhoud van deze opleiding

1 Inleiding
2 Algemene basisbegrippen
3 Betrokken partijen
4 Goederencode
5 Douanewaarde en MVH voor btw
6 Tijdelijke opslag en douaneregelingen
7 Douaneaangifte - enig document
8 Oorsprong van goederen
9 Oorsprong van goederen (vervolg)
10 Invoer en uitvoer van goederen
11 Bijzondere regelingen