Dave Van Moppes Bestel

De antiwitwaswet

3 uur 139,00 €
Dave van Moppes, stichtend vennoot van Tuerlinkx Advocaten, combineert een fiscale procedure- en adviespraktijk inzake directe belastingen met het fiscaal strafrecht en het vennootschapsrecht. Binnen zijn bijzondere vakbekwaamheid en interesse in het fiscaal strafrecht, heeft hij een bijzondere expertise ontwikkeld inzake witwaswetgeving. Dave van Moppes is lid van de Association of Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS) en behaalde als eerste Belgisch fiscaal advocaat het wereldwijd erkende certificaat van Certified Anti-Money Laundering Specialist (CAMS).

Dave van Moppes, associé fondateur de Tuerlinckx Avocats, combine un cabinet en procédures et consultances fiscales en matière d’impôts directs avec les droits des sociétés et le droit pénal fiscal. Dans le cadre de ses compétences professionnelles et son intérêt particulier pour le droit pénal fiscal, il a développé une expertise particulière dans le domaine de la législation en matière de blanchiment d’argent. Dave van Moppes est membre de l’Association of Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS) et a été le premier avocat fiscaliste belge à obtenir le certificat mondialement reconnu de Certified Anti-Money Laundering Specialist (CAMS).

Dave van Moppes behaalde een Master in Law (KULeuven, 2005) en vervolgens een Master na Master vennootschapsrecht (KUBrussel, 2006) en het diploma van gegradueerde in de Fiscale Wetenschappen (ESHAL-FHS 2008).

Hij is sinds 2006 lid van de balie te Antwerpen en is van bij aanvang actief in fiscale en vennootschapsrechtelijke aangelegenheden. Dave is stichtend vennoot van Tuerlinckx Fiscale Advocaten. Sinds 2015 is hij ook lid van de balie te Luik.

Dave van Moppes combineert een fiscale procedure- en adviespraktijk inzake directe belastingen met het fiscaal strafrecht en het vennootschapsrecht. Binnen zijn bijzondere vakbekwaamheid en interesse in het fiscaal strafrecht, heeft hij een bijzondere expertise ontwikkeld inzake witwaswetgeving. Dave van Moppes is lid van de Association of Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS) en behaalde als eerste Belgisch fiscaal advocaat het wereldwijd erkende certificaat van Certified Anti-Money Laundering Specialist (CAMS). Als Data Protection Officer heeft Dave een doorgedreven kennis en kunde op het gebied van data protection met focus op de Belgische en Europese privacywetten, standaarden en praktijken.

Tuerlinckx Fiscale Advocaten en Dave van Moppes verstrekken als eerste en voorlopig enige advocatenkantoor, interne anti-witwasopleidingen en workshops voor cijferberoepen. Hij publiceert en is een vaak gevraagde spreker voor voordrachten.
Terug naar overzicht

Overzicht van de antiwitwaswet van 2017 met focus op klantenonderzoek, meldingsplicht en interne organisatie voor correcte naleving door cijferberoepers.

Deze opleiding biedt een grondig overzicht van de antiwitwaswet van 18 september 2017 en de impact ervan op boekhouders en accountants. De wet legt strengere verplichtingen op rond klantenonderzoek, meldingsplicht bij fiscale en sociale fraude, en interne organisatie. Deze training behandelt systematisch het wettelijke kader, de belangrijkste begrippen, het klantenonderzoek, de interne organisatie, de meldingsplicht aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), het verbod op contante betalingen en het toezicht door beroepsinstituten.

De opleiding start met een uiteenzetting van het wettelijk kader van de antiwitwaswet, waarbij de nadruk ligt op de wet van 18 september 2017 en de Europese richtlijnen. Vervolgens worden begrippen zoals witwassen, sociale fraude, ernstige en georganiseerde fiscale fraude, misbruik van vennootschapsgoederen en de financiering van terrorisme toegelicht. Het belang van preventieve bestraffing komt hierbij duidelijk naar voren.

Daarna wordt het klantenonderzoek in detail besproken. De verplichtingen voor het identificeren van klanten, zowel natuurlijke als rechtspersonen, lasthebbers en uiteindelijke begunstigden, worden uitgelegd. Aandacht wordt besteed aan het toekomstige UBO-register, de identificatieverplichting bij zakelijke relaties en transacties, en het opstellen van schriftelijke verslagen bij ongebruikelijke verrichtingen. Ook de noodzaak van verhoogde waakzaamheid en de actualisering van klantenonderzoek komen aan bod.

Vervolgens richt de opleiding zich op de interne organisatie, met de focus op de risk-based approach. Risicovariabelen zoals geografische factoren, klantprofielen en aard van de dienstverlening worden geanalyseerd. De rol van Politically Exposed Persons (PEP) wordt belicht. Daarnaast worden procedures voor cliëntacceptatie en -opvolging besproken, samen met de aanstelling van een compliance officer, de bewaringsverplichting van documenten en de noodzaak tot opleiding en sensibilisering van personeel.

De meldingsplicht aan de CFI wordt uitgebreid toegelicht. Hierbij worden kerncijfers, de bescherming van melders en de procedure voor het melden van verdachte transacties besproken. Ook wordt aangegeven hoe zakelijke relaties verdergezet of beëindigd kunnen worden na een melding.

Verder behandelt de opleiding het wettelijk verbod op betalingen in contanten. De verschillen tussen de Belgische en Europese regelgeving worden uitgelegd, samen met de huidige geldende regels en hun evoluties. Tot slot wordt ingegaan op het toezicht door de beroepsinstituten, inclusief de kwaliteitstoetsing om de naleving van de wet te garanderen.

Deze opleiding biedt essentiële kennis om als cijferberoeper te voldoen aan de antiwitwaswetgeving. Door de uitgebreide bespreking van wettelijke verplichtingen, praktische procedures en de bijhorende sancties stelt deze training u in staat om uw professionele verantwoordelijkheden correct en effectief na te leven.

Inhoud van deze opleiding

1 Wettelijk Kader
2 Begrippen
3 Klantenonderzoek I
4 Klantenonderzoek II
5 Interne organisatie: risk based approach
6 Interne organisatie: overige
7 Medingsplicht C.F.I.
8 Verbod op betalingen in contanten
9 Toezicht Instituten