Donald Vandenberghe Bestel

Autokosten

3 uur 139,00 €
Donald Vandenberghe behaalde zijn master TEW aan de Universiteit Antwerpen. Hij startte zijn loopbaan bij de FOD Financiën waar hij gedurende 8 jaar werkzaam was bij diverse controles Vennootschapsbelasting. In 2001 verliet Donald de Administratie en vervulde de functie van financieel en administratief directeur bij diverse instanties in de privésector. Sinds 2011 is hij bestuurder en vennoot bij Flamée & Partners Accountants en Belastingconsulenten. Donald is docent vennootschapsbelasting bij Skilliant-SBM, geeft hieromtrent seminaries voor diverse opleidingsverstrekkers en is lid van de examenjury van het IAB. Terug naar overzicht

Inzicht in de fiscale regels rond autokosten, met focus op vergroening, CO2-uitstoot en optimalisatie van aftrekbaarheid en mobiliteitsbudget.






Deze opleiding biedt een diepgaande analyse van de fiscale behandeling van autokosten, met specifieke aandacht voor de wijzigingen ingevoerd door de wet van 25 november 2021. De hervormingen richten zich op de vergroening van de mobiliteit, waarbij bedrijfswagens duurder worden en de fiscale aftrekbaarheid van autokosten sterk afhangt van de CO2-uitstoot. Belangrijke thema's zoals de impact van aankoopdata, het voordeel van alle aard, de btw-aftrek en het mobiliteitsbudget worden uitvoerig besproken. De opleiding bestaat uit verschillende modules die ingaan op de meerkost voor werkgevers, de rol van CO2-waarden, de aftrekbaarheid van autokosten, voordelen van tankkaarten, autokosten in eenmanszaken en vrachtwagens, laadstations, de berekening van het voordeel alle aard, btw op autokosten en het mobiliteitsbudget.

In het begin wordt de impact van de vergroening van de autofiscaliteit toegelicht. Hierbij wordt uitgelegd hoe de aankoopdatum van voertuigen en kantelmomenten in de regelgeving invloed hebben op fiscale voordelen. Vervolgens wordt de CO2-uitstoot als bepalende factor belicht, waarbij de overstap van NEDC- naar WLTP-normen de kosten van bedrijfswagens verhoogt. Met praktische voorbeelden wordt de impact hiervan geïllustreerd.

Daarna komt de fiscale aftrekbaarheid van autokosten aan bod, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen voertuigen op fossiele brandstoffen en koolstofemissieneutrale wagens. Er wordt ingegaan op voertuigen aangeschaft vóór 2018, tussen 2018 en 2022, en vanaf 2023, met specifieke regels voor hybrides en voertuigen met hoge CO2-uitstoot. Aansluitend wordt het voordeel van alle aard besproken, inclusief de tankkaart, de privé-oplaadkosten van elektrische wagens en compensaties voor werkgevers.

De opleiding behandelt ook de fiscale aftrekbaarheid voor eenmanszaken en vrachtwagens, met voorbeelden van eenmalige en gespreide investeringsaftrekken. Laadstations komen uitgebreid aan bod, inclusief de fiscale voordelen voor bedrijven, zelfstandigen en particulieren. Vervolgens wordt de berekening van het voordeel van alle aard verduidelijkt, samen met de aangepaste regelgeving rond werknemersbijdragen en solidariteitsbijdragen.

Tot slot wordt stilgestaan bij de btw-aftrek op autokosten, de verlegging van heffing en de impact voor werknemers. De flexibilisering van het mobiliteitsbudget en het concept van de total cost of ownership worden besproken als strategische keuzes voor duurzame mobiliteit.

Deze opleiding is onmisbaar voor professionals die op de hoogte willen blijven van de nieuwste fiscale regels rond autokosten. Ze biedt praktische inzichten en concrete toepassingen om optimaal in te spelen op de complexe en evoluerende autofiscaliteit.

Inhoud van deze opleiding

1 Inleiding
2 Beslissende parameter: de CO2-waarde
3 Fiscale aftrekbaarheid autokosten
4 Fiscale aftrekbaarheid autokosten: deel 2
5 Voordeel alle aard tankkaart
6 Fiscale aftrekbaarheid eenmanszaak, vrachtwagens
7 Fiscale aftrekbaarheid laadstations
8 Voordeel alle aard bedrijfswagen
9 Bedrijfswagens en BTW
10 Mobiliteitsbudget - Total cost of ownership
11 Vragen en antwoorden