Donald Vandenberghe Bestel

Vennootschapsbelasting actua AJ 2025, deel 3: verworpen uitgaven

1 uur 59,00 €
Donald Vandenberghe behaalde zijn master TEW aan de Universiteit Antwerpen. Hij startte zijn loopbaan bij de FOD Financiën waar hij gedurende 8 jaar werkzaam was bij diverse controles Vennootschapsbelasting. In 2001 verliet Donald de Administratie en vervulde de functie van financieel en administratief directeur bij diverse instanties in de privésector. Sinds 2011 is hij bestuurder en vennoot bij Flamée & Partners Accountants en Belastingconsulenten. Donald is docent vennootschapsbelasting bij Skilliant-SBM, geeft hieromtrent seminaries voor diverse opleidingsverstrekkers en is lid van de examenjury van het IAB. Terug naar overzicht

Opname gepland 17/05/2025 - opleiding beschikbaar per 24/5/2025

Grondige bespreking van wijzigingen in de vennootschapbelasting voor aanslagjaar 2025, met focus op aangifte, wetswijzigingen en relevante rechtspraak.

Deze opleiding behandelt de actuele stand van zaken rond verworpen uitgaven in de vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2025. Centraal staan de voorwaarden waaronder bepaalde uitgaven niet als beroepskost kunnen worden aanvaard, met de focus op vastgoed voor privégebruik, pensioentoezeggingen, sociale voordelen en de vergroening van de autofiscaliteit. Aan de hand van rechtspraak, fiscale interpretaties en recente wetgevende evoluties worden de valkuilen en nuances van de verworpen uitgaven duidelijk uitgelegd.

De opleiding is gestructureerd rond zeven modules: theorieën rond onroerend goed en bezoldiging, niet-aftrekbare belastingen, individuele pensioentoezegging, kosten eigen aan de werkgever, sociale voordelen, bedrijfsvoertuigen en een slotronde met vragen.

De opleiding start met de lusthuistheorie en de bezoldigingstheorie. Er wordt uitgelegd aan de hand van rechtspraak waarop men dient te letten om valkuilen te vermijden.

In het volgende deel komt de niet-aftrekbaarheid van regionale gokbelastingen aan bod, die vanaf 2024 uitgesloten zijn als beroepskost. Daarna wordt ingegaan op de individuele pensioentoezegging en de 80%-grens. Deze regel blijft aanleiding geven tot discussie en rechtspraak, vooral wanneer pensioenrechten buiten de vennootschap zijn opgebouwd.

Vervolgens worden de kosten eigen aan de werkgever besproken. Denk aan forfaitaire vergoedingen voor thuiswerk, dagvergoedingen bij binnenlandse verplaatsingen en kilometervergoedingen. Ook hier is het belangrijk de voorwaarden strikt na te leven, zoals de maximale duur van afwezigheid of het vermijden van dubbele vergoedingen. De RSZ- en fiscale normen blijken niet altijd gelijklopend, wat aanleiding geeft tot complexiteit.

Sociale voordelen worden belicht als interessante instrumenten voor personeelsmotivatie, onder meer hospitalisatieverzekeringen. Negatieve rulings tonen dat bepaalde voordelen dan weer als belastbaar worden beschouwd omdat ze geen directe beroepsmatige link hebben.

Tot slot komt de autofiscaliteit uitgebreid aan bod. De aftrekbaarheid van wagens op fossiele brandstof daalt stelselmatig tot nul en voor plug-in hybrides gelden nieuwe normen. Er wordt ingegaan op veelgestelde vragen, veranderingen in leasecontracten en de implicaties van vergroening voor de fiscale aftrek. Hoewel elektrische wagens voorlopig nog grotendeels aftrekbaar blijven, wordt gewaarschuwd voor toekomstige maatregelen om het verlies aan accijnsinkomsten te compenseren.

Deze opleiding biedt een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten voor de vennootschapsaangifte van AJ 2025. De combinatie van actuele rechtspraak, rulings en administratieve verduidelijkingen maakt deze sessie bijzonder waardevol voor elke belastingadviseur of accountant die correct en onderbouwd wil adviseren. De opdeling in modules van 1 uur, laat u toe om enkel de delen te selecteren die u en uw clIënten aanbelangen, of de opleidingen te verdelen onder collega's.

Inhoud van deze opleiding

1 Lusthuis- en bezoldigingstheorie
2 Niet aftrekbare belastingen/taksen
3 Individuele pensioentoezegging
4 Kosten eigen aan de werkgever (KEW)
5 Sociale voordelen
6 Bedrijfsvoertuigen
7 Vragen