Jos De Wachter

Inleiding tot cybersecurity


Jos De Wachter studeerde burgerlijk ingenieur en behaalde zijn Master in de rechten en zijn kandidaatsdiploma TEW aan de KU Leuven. Hij werkt als advocaat bij Paqt en is gespecialiseerd in het ICT-recht, IP, privacy en security. Hij is erkend als CIPP/E (Certified Information privacy Professional / Europe) en CISM (Certified Information Security Manager). Terug naar overzicht

Hoe bescherm ik mijn onderneming tegen een cyberaanval? Wat is informatieveiligheid? Wat is cybercrime? Hoe kan er een degelijk informatieveiligheidsbeleid worden opgesteld? Wat moet er gebeuren bij een aanval?
Wat kost zo'n informatieveiligheidsbeleid? Hoe kan ik mij degelijk verzekeren?

In deze sessie (2u) geeft Jos De Wachter een algemene bespreking van het begrip cybersecurity. Eerst wordt het juridisch kader van informatieveiligheid besproken. Vervolgens wordt toegelicht hoe een succesvol informatieveiligheidsbeleid kan worden gecreƫerd. Daarna worden de bedreigingen voor de cyberveiligheid overlopen. Tot slot wordt toegelicht wat de kostprijs is van een degelijk IVB en wat een cyberaanval u zou kunnen kosten.

Komen onder meer aan bod: de definitie en situering van informatieveiligheidsbeleid, de resultaten van een goed IVB, het juridisch kader en overkoepende aspecten van het IVB, de opstart van een IVB: basis en gevorderd (rollen, vaardigheden, verantwoordelijkheden en functies, het framework, de scope vastleggen, de inventaris opmaken, risk assessment en risk treatment, documenten en processen, tools en bronnen voor IVB), soorten cybercrime, preventie tegen en de behandeling van een cyberaanval, de kostprijs van een IVB en van een incident.

Kortom, deze presentatie biedt u een antwoord op de meest voorkomende vragen inzake het uitwerken, de opstart en het opvolgen van een degelijk informatieveiligheidsbeleid.