Marc Gielis Bestel

Meerwaarde op onroerend goed in de personenbelasting

1 uur 59,00 €
Marc Gielis heeft met zijn licentiaat Handelwetenschappen, graduaat Fiscale Wetgeving en graduaat Bedrijfsadministratie een ruime opleidingsbasis genoten. Hij is adviseur financiële planning en belastingconsulent bij accountantskantoor Decupere & Partners. Voorheen werkte hij een 20-tal jaar bij Bank J. Van Breda & C° als expert in fiscaal en patrimoniaal advies. Hij begeleidt dagdagelijks zelfstandige ondernemers bij het optimaliseren van hun fiscale situatie. Marc is gastdocent aan diverse opleidingsinstituten, auteur van menig fiscaal artikel en enkele boeken en een gewaardeerd spreker op seminaries.

Terug naar overzicht

De vervreemding van een beroepsmatig aangewend onroerend goed is belastbaar. Maar wat als een natuurlijke persoon een onroerend goed verkoopt dat hij/zij al dan niet gebruikt heeft voor de beroepswerkzaamheid? Hoe wordt deze meerwaarde berekend? Wanneer is de meerwaarde belastbaar en aan welk tarief?

In de vierde sessie (1u) van vijf inzake onroerend goed in de personenbelasting bespreekt Marc Gielis de situaties waarin een meerwaarde gerealiseerd op een niet-beroepsmatig aangewend onroerend goed in de personenbelasting belastbaar is (en wanneer niet).

Komen onder meer aan bod: de aard van het onroerend goed, speculatief of niet-speculatief inkomen, de verkoop van ongebouwd en gebouwd onroerend goed, de voorwaarden tot belastbaarheid, het belastbaar bedrag, de aanslagvoeten, de gezinswoning, onroerend goed gebruikt voor de beroepsactiviteit, de belaste overdracht, de meerwaarde op grond, de desaffectatietheorie en de waardebepaling van grond en gebouw.

Na het volgen van deze sessie weet u precies in welke situatie de winst op de realisatie van een niet-beroepsmatig aangewend onroerend goed onderworpen dreigt te worden aan personenbelasting.

Inhoud van deze opleiding

1 Inleiding
2 Niet-speculatieve inkomsten
3 Onroerend goed gebruikt voor de beroepswerkzaamheid