Marc Gielis Bestel

Vermogen onttrekken aan de vennootschap: bezoldiging bedrijfsleider

1 uur 59,00 €
Marc Gielis heeft met zijn licentiaat Handelwetenschappen, graduaat Fiscale Wetgeving en graduaat Bedrijfsadministratie een ruime opleidingsbasis genoten. Hij is adviseur financiële planning en belastingconsulent bij accountantskantoor Decupere & Partners. Voorheen werkte hij een 20-tal jaar bij Bank J. Van Breda & C° als expert in fiscaal en patrimoniaal advies. Hij begeleidt dagdagelijks zelfstandige ondernemers bij het optimaliseren van hun fiscale situatie. Marc is gastdocent aan diverse opleidingsinstituten, auteur van menig fiscaal artikel en enkele boeken en een gewaardeerd spreker op seminaries.

Terug naar overzicht

Optimaliseer fiscaal vermogen uit uw vennootschap via bezoldiging, dividenden en structuren, met focus op regelgeving en risicovermijding.

Het seminarie bespreekt hoe bedrijfsleiders fiscaal voordelig vermogen uit hun vennootschap kunnen onttrekken via diverse methoden, waaronder bezoldiging, dividenduitkeringen en financiële structuren zoals een managementvennootschap. Het programma bestaat uit modules over bedrijfsleidersbezoldiging, dividenduitkeringen, vennootschapsvormen en afsluitende vragen.

In het eerste deel wordt besproken hoe bezoldiging kan bijdragen aan een fiscaal optimale structuur. Daarbij komen de fiscale druk, sociale bijdragen, pensioenopbouw en de impact op de vennootschapsbelasting aan bod. De voorwaarden voor het KMO-tarief worden toegelicht, evenals uitzonderingen zoals voor startende vennootschappen. Verder wordt de invloed van voordelen van alle aard en tantièmes op de bezoldiging belicht, inclusief het vermijden van fiscale valkuilen.

Daarna behandelt men dividenduitkeringen. Hierbij wordt ingegaan op de netto-actieftest en liquiditeitstest die sinds de hervorming van het vennootschapsrecht essentieel zijn. De financiële stabiliteit van de vennootschap wordt daarbij centraal gesteld om fiscale risico's en aansprakelijkheden te beperken.

De keuze voor een vennootschapsvorm wordt besproken in relatie tot fiscale voordelen en investeringsaftrek. Criteria voor KMO's, zoals balanswaarden en consolidatieregels, worden toegelicht, inclusief hoe deze invloed hebben op het belastingtarief en het benutten van fiscale gunstmaatregelen. Specifieke aandacht gaat uit naar de mogelijkheden en beperkingen van een managementvennootschap, vooral voor fiscale optimalisatie bij hogere bezoldigingen.

Het seminarie sluit af met een discussie over praktische vraagstukken en specifieke situaties.

Deze opleiding benadrukt dat fiscale planning en het naleven van regelgeving essentieel zijn om voordelen te behalen zonder risico’s. Deze inzichten bieden bedrijfsleiders en zelfstandigen een solide basis om hun vermogen op een verantwoorde en voordelige manier te beheren.

Inhoud van deze opleiding

1 De bedrijfsleidersbezoldiging
2 Dividenduitkering
3 Vennootschapsvorm
4 Vragen