Marc Gielis Bestel

Vermogen onttrekken aan de vennootschap: overdracht van privé-vermogen

1 uur 59,00 €
Marc Gielis heeft met zijn licentiaat Handelwetenschappen, graduaat Fiscale Wetgeving en graduaat Bedrijfsadministratie een ruime opleidingsbasis genoten. Hij is adviseur financiële planning en belastingconsulent bij accountantskantoor Decupere & Partners. Voorheen werkte hij een 20-tal jaar bij Bank J. Van Breda & C° als expert in fiscaal en patrimoniaal advies. Hij begeleidt dagdagelijks zelfstandige ondernemers bij het optimaliseren van hun fiscale situatie. Marc is gastdocent aan diverse opleidingsinstituten, auteur van menig fiscaal artikel en enkele boeken en een gewaardeerd spreker op seminaries.

Terug naar overzicht

Hoe privévermogen fiscaal optimaal over te dragen aan een vennootschap, met focus op juridische implicaties, belastingoptimalisatie en risicovermijding.

Deze training behandelt hoe privévermogen fiscaal efficiënt kan worden overgedragen aan een vennootschap en belicht de juridische en fiscale implicaties. Verschillende strategieën, zoals de verkoop of inbreng van vastgoed en aandelen, worden besproken, met aandacht voor belastingoptimalisatie en successieplanning. Het programma is opgedeeld in vier modules: een introductie, overdracht van vastgoed, overdracht van aandelen en een afsluitende sessie met vragen.

De introductie legt de basis door uit te leggen hoe successieplanning verder gaat dan enkel besparen op successierechten. Er wordt ingegaan op vermogensplanning en manieren om vermogen binnen de familie te behouden, rekening houdend met successierechten en fiscale optimalisaties.

In het volgende deel worden de opties en gevolgen van de overdracht van vastgoed aan een vennootschap toegelicht. De training bespreekt belastingtarieven bij verkoop of inbreng van vastgoed, met specifieke aandacht voor registratiebelasting en meerwaardebelasting op zowel gebouwde als ongebouwde onroerende goederen. Casussen illustreren hoe fiscale regels variëren afhankelijk van factoren zoals gebruik, speculatief karakter en tijdsduur tussen aankoop en verkoop. Ook worden de verschillen tussen verkoop en inbreng in natura verduidelijkt, inclusief de impact op het eigen vermogen van de vennootschap.

Daarna wordt de focus gelegd op de overdracht van aandelen. Hier worden methoden zoals verkoop aan een holding en inbreng van aandelen besproken. De training behandelt hoe fiscale regels zoals de moeder-dochterrichtlijn en anti-misbruikbepalingen van invloed zijn op belastingheffing. Voorbeelden tonen hoe kapitaalvermindering vroeger een fiscaal neutrale optie was, maar door recente wijzigingen vaak gedeeltelijk belast wordt. Ook wordt gewaarschuwd voor de risico’s bij transacties met partijen buiten de Europese Economische Ruimte.

Tot slot biedt de laatste module een samenvatting en beantwoorden de sprekers vragen. Belangrijke aandachtspunten worden herhaald, zoals de verschillen in belastingregels voor vastgoed en aandelen, en de noodzaak om fiscale optimalisaties zorgvuldig te plannen binnen wettelijke grenzen.

Deze training biedt diepgaande inzichten in het optimaal overdragen van vermogen aan een vennootschap en de fiscale uitdagingen die daarbij komen kijken. Het helpt professionals om doordachte beslissingen te nemen en risico’s te beperken, terwijl ze gebruik maken van de beschikbare juridische en fiscale mogelijkheden.

Inhoud van deze opleiding

1 Inleiding
2 Overdracht van vastgoed aan de vennootschap
3 Overdracht van aandelen aan de vennootschap
4 Vragen