Marc Gielis Bestel

Vermogen onttrekken aan de vennootschap: stopzettingsmeerwaarden

1 uur 59,00 €
Marc Gielis heeft met zijn licentiaat Handelwetenschappen, graduaat Fiscale Wetgeving en graduaat Bedrijfsadministratie een ruime opleidingsbasis genoten. Hij is adviseur financiële planning en belastingconsulent bij accountantskantoor Decupere & Partners. Voorheen werkte hij een 20-tal jaar bij Bank J. Van Breda & C° als expert in fiscaal en patrimoniaal advies. Hij begeleidt dagdagelijks zelfstandige ondernemers bij het optimaliseren van hun fiscale situatie. Marc is gastdocent aan diverse opleidingsinstituten, auteur van menig fiscaal artikel en enkele boeken en een gewaardeerd spreker op seminaries.

Terug naar overzicht

Fiscaal voordelig activa overdragen bij omzetting van eenmanszaak naar vennootschap, met focus op stopzettingsmeerwaarden en belastingoptimalisatie.

De training informeert hoe fiscaal voordelig vermogen kan worden onttrokken aan een vennootschap via stopzettingsmeerwaarden. Het centrale thema is de overdracht van activa bij de omzetting van een eenmanszaak of vrij beroep naar een vennootschap, met aandacht voor de fiscale en boekhoudkundige consequenties. De modules beslaan onder andere de overdracht van activa, de waardering en belastbaarheid van stopzettingsmeerwaarden, specifieke belastingregels en een praktijkvoorbeeld.

Eerst wordt de overdracht van eenmanszaken of vrij beroepen besproken, inclusief het onderscheid tussen activa zoals goodwill, materieel en immaterieel vast actief, en de gevolgen van een quasi-inbreng. Er wordt ook stilgestaan bij de noodzaak van een deskundigenverslag voor bepaalde beroepen, zoals notarissen en apothekers, en de impact hiervan op fiscale controle.

Vervolgens komen de waardering en belastbaarheid van stopzettingsmeerwaarden aan bod. Dit omvat de fiscale gevolgen van overdracht of inbreng van activa zoals onroerend goed en grond, met speciale aandacht voor het onderscheid tussen privé- en beroepsgedeelte. Ook de specifieke tarieven, zoals 10% voor gedwongen stopzettingen of 16,5% voor gewone meerwaarden, worden uitgelegd. Er wordt ingegaan op de vier-maal-vier-regel bij goodwill en de mogelijke impact van gemeentebelastingen.

Een belangrijk deel van de training gaat over de belasting op niet-beroepsmatig actief en de zogenaamde desaffectatie-theorie. Hier wordt besproken hoe activa zoals onroerend goed hun band met beroepsactiviteiten kunnen verliezen en daardoor mogelijk belastingvrij kunnen worden verkocht. De voorwaarden en termijnen voor desaffectatie worden uitvoerig toegelicht, evenals de rol van cassatierechtspraak.

In een praktijkvoorbeeld wordt de vergelijking gemaakt tussen de fiscale impact van werken als eenmanszaak versus via een vennootschap. Het voordeel van technieken zoals dividenduitkering aan verlaagde tarieven en de afweging tussen onmiddellijke belastingdruk en langetermijnvoordelen worden duidelijk geïllustreerd.

De training sluit af met een overzicht van de belangrijkste inzichten, waarbij benadrukt wordt dat een grondige fiscale planning essentieel is om onnodige belastingdruk te vermijden.

Deze training biedt waardevolle kennis en praktische inzichten voor wie activa wil overdragen aan een vennootschap en optimaal gebruik wil maken van fiscale voordelen.

Inhoud van deze opleiding

1 De overdracht van een eenmanszaak of praktijk
2 De stopzettingsmeerwaarde
3 De belasting op stopzettingsmeerwaarden
4 Een toepassing
5 Vragen