Marc Gielis Bestel

Vermogen onttrekken aan de vennootschap: vererving

1 uur 59,00 €
Marc Gielis heeft met zijn licentiaat Handelwetenschappen, graduaat Fiscale Wetgeving en graduaat Bedrijfsadministratie een ruime opleidingsbasis genoten. Hij is adviseur financiële planning en belastingconsulent bij accountantskantoor Decupere & Partners. Voorheen werkte hij een 20-tal jaar bij Bank J. Van Breda & C° als expert in fiscaal en patrimoniaal advies. Hij begeleidt dagdagelijks zelfstandige ondernemers bij het optimaliseren van hun fiscale situatie. Marc is gastdocent aan diverse opleidingsinstituten, auteur van menig fiscaal artikel en enkele boeken en een gewaardeerd spreker op seminaries.

Terug naar overzicht

Efficiënt vermogen onttrekken aan vennootschappen met focus op fiscale optimalisatie, liquidatiereserves en successieplanning zonder onnodige belastingdruk.

Deze training behandelt hoe vermogen efficiënt kan worden onttrokken aan een vennootschap, met bijzondere aandacht voor liquidatiereserves en de familiale onderneming. Het belang van fiscale optimalisatie en successieplanning staat centraal, waarbij nadruk wordt gelegd op het vermijden van onnodige belastingdruk bij dividenduitkeringen en vermogenstransacties. De training is opgedeeld in modules die zich richten op liquidatiereserves, successieplanning, de familiale vennootschap en praktische vraagstukken.

Eerst wordt de liquidatiereserve besproken, een mechanisme om na betaling van vennootschapsbelasting extra reserves op te bouwen tegen een gunstig fiscaal tarief. Voorwaarden zoals de KMO-status en de minimale bezoldiging van een bedrijfsleider worden toegelicht. Het verschil tussen de roerende voorheffing bij een klassieke dividenduitkering en een uitkering van de liquidatiereserve na vijf jaar wordt belicht, evenals de risico’s en verplichtingen bij het aanleggen van deze reserves. De netto-actief- en liquiditeitstest komen aan bod als cruciale parameters om uitkeringen binnen wettelijke grenzen te houden.

Daarna verschuift de focus naar successieplanning, met een bespreking van de tarieven voor erfbelasting in rechte lijn, tussen broers en zussen en vreemden. Hierbij worden uitzonderingen zoals het schenken of erven van een familiaal bedrijf uitgelegd. De voordelen van het gebruik van een familiale vennootschap om erfbelasting te minimaliseren worden toegelicht, mits aan voorwaarden zoals participatie, economische activiteit en continuïteit wordt voldaan.

De familiale vennootschap wordt verder uitgewerkt, waarbij de participatievoorwaarde stelt dat aandelen in familiebezit moeten blijven. De activiteitvoorwaarde vereist dat de vennootschap een reële economische activiteit uitvoert, terwijl vastgoed dat niet rechtstreeks wordt gebruikt voor bedrijfsactiviteiten hierbij vaak een struikelblok vormt. Tot slot wordt de continuïteitsvoorwaarde besproken, die stelt dat na een schenking of vererving gedurende drie jaar geen kapitaalvermindering mag plaatsvinden. Deze voorwaarde is essentieel om de belastingvoordelen van de familiale vennootschap te behouden.

De training sluit af met praktijkvoorbeelden en concrete tips, zoals het vermijden van dubbele belasting bij vruchtgebruik en het belang van duidelijke afspraken in statuten om discussies te voorkomen

Door de vele fiscale en juridische nuances biedt deze training essentiële kennis voor bedrijfsleiders en hun adviseurs. Het volgen ervan kan helpen om vermogen fiscaal optimaal over te dragen en toekomstige problemen te vermijden.






Inhoud van deze opleiding

1 Liquidatiereserve
2 Successie
3 Successie en de familiale vennootschap
4 Vragen