Weet u welke zaken er veranderen door de grondige hervorming van het erfrecht? Weet u welke impact deze veranderingen hebben op de nalatenschap en haar erfgenamen? Wat met bestaande planningen waarbij de schenker/erflater overlijdt na de inwerkingtreding van de nieuwe wet (1/9/2018)? Bestaat hier een mogelijkheid om onder het oude erfrecht te blijven ressorteren en wat dient daarvoor te gebeuren?
Vanaf 1 september 2018 ondergaat het Belgisch erfrecht een grondige hervorming. Hierbij worden een aantal beginselen die sinds 1804 bestaan, gewijzigd of geschrapt. In deze opleiding bespreekt Nathalie Labeeuw uitvoerig de wijzigingen die het erfrecht zal ondergaan: wijzigingen met betrekking tot de erfrechtelijke reserve, de inbreng van giften, de verdeling en de ruimere mogelijkheid tot overeenkomsten over niet-opengevallen natenschappen. Tot slot wordt de overgangsregeling beproken.
Komen onder meer aan bod: de afschaffing van de ascendentenreserve, de wijziging beschikbaar deel voor de kinderen en het reservatair deel voor de langstlevende echtgenoot (LLE), de mogelijkheid tot onterving van de LLE, de waardering van de schenking en de inkortingsvordering, de samenstelling van de fictieve massa, de aanrekening van giften, de werkwijze bij inkorting, de inbreng van giften, de generatiesprong, de uitbreiding van de mogelijkheid tot erfovereenkomst (globale en punctuele) en het tijdstip van toepassing van de nieuwe wetgeving.
Kortom, deze opleiding is een onmisbaar instrument voor iedereen die op de een of andere manier met erfrecht geconfronteerd wordt.