Pieter Debbaut Bestel

Woningfiscaliteit update 2020

3 uur 119,00 €
Pieter Debbaut is licentiaat in de handels- en fiscale wetenschappen. Hij is momenteel werkzaam als Tax Officer bij ERGO. Naast de verzekeringstechnische thema’s is Pieter vooral gespecialiseerd in de personenbelasting. Zijn specialisatie voor onroerend goed vindt zijn oorsprong in zijn loopbaan bij de hypotheekcel van Centea. Hij is mede-auteur van de Belasting-&Beleggingsgids bij Uitgeverij Pelckmans en is spreker op diverse fiscale seminaries. Terug naar overzicht

In dit drie uur durende Teleseminar geeft Pieter Debbaut zowel federaal als per gewest een overzicht van de verschillende regimes inzake woningfiscaliteit in België. De voorwaarden om te genieten van die fiscale voordelen worden systematisch toegelicht. Er wordt aandacht besteed aan het correct verwerken van de woningkredieten en levensverzekeringen bij het invullen van de aangifte in de personenbelasting voor het aanslagjaar 2020. Tot slot wordt ook de afschaffing of het uitdoven van de Vlaams woonbonus (voor leningen vanaf 2020) en de specifieke gevolgen ervan besproken.

Thema's die aan bod komen zijn onder meer: de (geïntegreerde) woonbonus, de chèque-habitat, het langetermijnsparen, combinaties van oude en nieuwe woonbonussen, combinaties van federale en gewestelijke regelingen, herfinancieringsleningen en wederopnames, pandwissel of hypotheekoverdracht, de cumul van de korf langetermijnsparen (niet gebonden levensverzekeringen) en woonbonus, alsook opportuniteiten via het langetermijnsparen bij nieuwe leningen.

Kortom, dit seminarie geeft een uiteenzetting omtremt de complexe materie van woningfiscaliteit anno 2020 en is een leidraad voor het invullen van de aangifte personenbelasting aanslagjaar 2020.

Inhoud van deze opleiding

1 De bevoegdheden
2 Hypothecaire leningen van vóór 2005
3 Woonbonus: hypothecaire leningen vanaf 2005
4 Vlaamse woonbonus vanaf 2005
5 Andere Vlaamse voordelen
6 De geïntegreerde woonbonus vanaf 2016
7 Waalse woonfiscaliteit anno 2020
8 Federale woonfiscaliteit anno 2020
9 Vlaams programmadecreet: FAQ