Bespreekt hoe u als cijferberoeper uw klanten kan begeleiden bij een dreigend faillissement en hoe persoonlijke aansprakelijkheid kan worden vermeden.
Het seminarie over het faillissementsrecht biedt een diepgaand inzicht in de actuele ontwikkelingen en regelgeving omtrent faillissementen in België. Door de teruglopende economische steunmaatregelen na de coronaperiode wordt een toename van faillissementen verwacht. Dit maakt het des te belangrijker voor cijferberoepers om te begrijpen hoe zij hun klanten kunnen ondersteunen bij dreigende faillissementen en hoe zij kunnen voorkomen dat zij als feitelijk bestuurder worden beschouwd. De opleiding behandelt diverse aspecten van het faillissementsrecht, zoals de faillissementscijfers, de historiek van de faillissementswetgeving, de uitbreiding van de insolventiewetgeving, de faillissementsprocedure, de collectieve schuldenregeling, de vrijwillige vereffening, en de persoonlijke aansprakelijkheden. De verschillende modules van deze opleiding omvatten een introductie, de evolutie van de wetgeving, de toepassingsgebieden van de insolventiewetgeving, de aangifte van staking van betaling, kwijtschelding van schulden en de persoonlijke aansprakelijkheid.
Komen onder meer aan bod: het faillissement in cijfers, een historiek van de faillissementswetgeving, het verruimd toepassingsgebied van de insolventiewetgeving, de procedure inzake faling, het begrip onderneming, de collectieve schuldenregeling, de vrijwillige vereffening, de te treffen maatregelen vóór het faillissement, de taak van de ondernemingsbemiddelaar, de aangifte van staking van de betalingen, de gevolgen van faling, het kwijtAan het begin van de opleiding wordt een overzicht gegeven van de huidige faillissementscijfers en de toekomstige verwachtingen. Vervolgens wordt ingegaan op de evolutie van de faillissementswetgeving, met aandacht voor de oorspronkelijke Faillissementswet van 1997 en de overgang naar Boek XX WER, inclusief recente wetswijzigingen. Daarna wordt het verruimde toepassingsgebied van de insolventiewetgeving besproken, waarbij onder andere de territoriale bevoegdheid, de beperking van rechtsmiddelen, het gebruik van het RegSol-platform, en de rol van de bestuurder als onderneming aan bod komen. Ook de collectieve schuldenregeling en de vereffening van vennootschappen worden toegelicht.
De opleiding gaat verder met maatregelen die kunnen worden getroffen voor een faillissement, de rol van de ondernemingsbemiddelaar, en de correcte procedure voor de aangifte van staking van betaling. Hierbij wordt uitgebreid stilgestaan bij de gevolgen van een faillietverklaring. Vervolgens wordt het proces van kwijtschelding van restschulden bij natuurlijke personen besproken, inclusief de omstandigheden waarin deze kwijtschelding geweigerd kan worden en de gevolgen hiervan. Er wordt eveneens aandacht besteed aan de mogelijkheden van kwijtschelding voor andere partijen.
Tot slot wordt uitgebreid ingegaan op de persoonlijke aansprakelijkheid. De verschillende aansprakelijkheidsgronden worden toegelicht, zoals kennelijk grove fouten, aansprakelijkheid voor sociale en fiscale schulden, wrongful trading, de alarmbelprocedure en schending van de liquiditeitstest. Ook de oprichtersaansprakelijkheid en andere aansprakelijkheidsgronden worden besproken. De opleiding sluit af met een samenvatting en ruimte voor vragen.schelden van restschulden en de aansprakelijkheden van de partijen die betrokken zijn bij het faillissement
Deze opleiding is onmisbaar voor cijferberoepers die hun kennis van het faillissementsrecht willen verdiepen en hun klanten effectief willen begeleiden bij financiële moeilijkheden. Door inzicht te krijgen in de procedures en aansprakelijkheden kunnen zij proactief handelen en bijdragen aan een correcte afhandeling van faillissementen. Dit seminarie biedt praktische handvatten en actuele informatie die essentieel zijn in de hedendaagse economische context.