Weet u met welke invalshoek banken naar de jaarrekening van uw klant kijken? Kent u het onderscheid tussen verticale en horizontale analyse? Weet u welke impact de waarderingsregels hebben op de solvabiliteit? Wist u dat de afsluitdatum van de balans een impact kan hebben op de solvabiliteit? Weet u welke factoren de vereiste solvabiliteit bepalen? Weet u wat net gearing is? Weet u wat een aanvaardbare schuldgraad is?
De financiële analyse van de jaarrekening stelt banken, aandeelhouders, klanten, concurrenten of leveranciers in staat een beeld te krijgen van de financiële gezondheid van een bedrijf. In deze opleiding wordt de analyse van de financiële structuur, de solvabiliteit en liquiditeit, grondig uitgewerkt. Na een overzicht van de verschillende analysetechnieken worden de begrippen solvabiliteit en liquiditeit geanalyseerd en in hun context geplaatst, zodat de interpretatie ervan op een correcte manier kan verlopen. Ook het gebruik van de informatie uit de toelichting wordt besproken.
Komen onder meer aan bod: de gebruikers van de jaarrekening, het doel en de conclusie van financiële analyse, horizontale of tijdsanalyse, verticale of structuuranalyse, ratio-analyse, kasstroom- of vermogensanalyse, het begrip solvabiliteit, de realisatiewaarde, de samenstelling van het eigen en vreemd vermogen, factoren die de solvabiliteit beïnvloeden, de bepaling van de vereiste solvabiliteit, de aanvaardbare schuldgraad, de begrippen liquiditeit en thesaurie, het netto-bedrijfskapitaal, de vereiste liquiditeit, de voorraadrotatie, de interpretatie bij niet-stabiele bedrijven en het aantal dagen klanten- en leverancierskrediet.
Kortom, met deze opleiding krijgt u een inzicht in welke informatie de balans u geeft om de financiële gezondheid van een bedrijf te kennen.